Sydnärke Miljöförvaltning

Matförgiftning

Varje år drabbas uppskattningsvis 500 000 människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av de som blir matförgiftade blir sjuka av mat som lagas i det egna köket.

Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.
Om du misstänker att du blivit matförgiftad från någon annan verksamhet än det egna köket är det viktigt att du snabbt kontaktar oss på miljöförvaltningen.
Följ råden nedan så minskar du risken för matförgiftning:
  • Värm alltid maten till minst +70 grader C. Se upp med mikrovågsugnar som värmer maten ojämnt!
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs
  • Mat skall varmhållas vid minst +60 grader C
  • Om maten inte ska ätas omedelbart ska den snabbt kylas ned — från tillagningstemperatur till kylskåpstemperatur på mindre än 4 timmar.
  • Kylskåpets temperatur bör vara +4 grader C
  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna mellan hanteringen av olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd olika skärbrädor för kött, fisk, fågel, grönsaker och bröd.
  • Ha alltid rena redskap!
  • Disktrasor är bakteriehärdar, byt ofta!
  • Laga inte mat åt andra då du är sjuk.

Senast uppdaterad av: Jan-Åke Karlsson  2020-05-20 09.12
Sidansvarig: Astrid Stark

Tivedens Ekoturismområde

Kontakta oss

Ring eller e-posta era frågor

Blanketter

Ansökningar och anmälningar

Telefon: 0584 - 47 34 00  Fax: 0584 - 107 41  E-post: miljo@sydnarkemiljo.se  Postadress: Sydnärkes Miljöförvaltning, 695 80 LAXÅ

Om webbplatsen