Sydnärke Miljöförvaltning

Klimatpiloterna i Askersund & Laxå har landat

Askersunds kommun vann Klimatpiloternas tävling i att minska sina utsläpp av växthusgaser. Totalt lyckades de fem Askersunds-hushållen banta nästan 30 ton, en minskning på nära 30 %.

Den 14 december var det dags för avslutning för alla piloter på Lerbäcks teater med underhållning av den kände klimatbantaren Staffan Lindberg och mycket god klimatsmart mat tillagad efter Klimatpiloternas egna recept. Piloterna uppträdde med sång till dragspel med Ronny Johansson vid spelet och likaså textförfattare.
De tio pilothushållen har under drygt ett år fått lära sig att leva mer klimatsmart. Under året har alla tio pilothushållen minskat den del av utsläppen av växthusgaser som de själva kan påverka med omkring 30 %, sammanlagt 53 ton, se samtliga resultat i pressreleasen. Några hushåll har lyckats halvera de utsläpp som bostadens el och uppvärmning orsakar genom att byta till grön el eller investera i en värmepump. Färre flygresor, byte till etanolbil eller ett mer eftertänksamt bilresande har oväntat nog gjort att några halverat sina utsläpp även från resande. Mat var det område där piloterna själva upplevde att det var enklast och roligast att minska, eftersom man handlar så ofta och att lära sig laga klimatsmarta rätter har varit en spännande utmaning. Den person som lyckats bäst med att minska sina utsläpp är en man som under projekttiden flyttat från Laxå kommun och därmed lyckats ersätta bil helt med kollektivt resande. Läs mer om respektive hushålls minskning från 2009 till 2010.

Vad vill piloterna att kommunerna ska hjälpa till med?
Klimatpiloterna har dessutom under det gångna året listat förslag på åtgärder som de tycker att kommunerna måste ta tag i för att invånarna i Laxå och Askersunds kommuner ska kunna leva mer klimatsmart. Läs mer vad piloterna kräver av kommunerna.

Anta hushållens utmaningar du också och följ hushållens resa på klimatpiloternas blogg.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om bakgrund och syfte med projektet.öppnas i nytt fönster
Se även Frågor & Svar

Senast uppdaterad av: System  2017-09-05 14.04
Sidansvarig: Andreas Johansson

Läs mer om klimatpiloternas utvärdering   av restauranger

Läs vad kommunen lovat att göra för att underlätta ditt resande;


Laxå


Askersund

Vill du bjuda dina vänner eller kollegor på en riktigt kliMATsmart middag och kliMATguidning?

Läs meröppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter
Johanna Björklund
0582-50559 el 070-5291422

Länkar och mer information:

Kort om klimatpiloterna

Lathund klimatfakta

Transition/Omställninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Klimatpanelenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företag som stöder projektet:

Hallsbergs Buss

Finansiering.


Klimatpiloterna finansieras delvis av Leader Mellansjölandet.

Nationellt och lokalt

Kontakta oss
Ring eller e-posta era frågor
Blanketter
Ansökningar och anmälningar

Telefon: 0584 - 47 34 00  Fax: 0584 - 107 41  E-post: miljo@sydnarkemiljo.se  Postadress: Sydnärkes Miljöförvaltning, 695 80 LAXÅ